Les bones pràctiques de plurilingüisme es mostren a l’Universitat d’Alacant

El passat 7 de juny a la Universitat d’Alacant va tindre lloc una Jornada d’ensenyament i ús del valencià que se celebra cada curs escolar i en la qual conflueixen tota una sèrie de professionals de la docència interessats en treballar a les aules des d’una perspectiva innovadora i oberta a la societat del moment. A la jornada es van es tractar diferents aspectes del plurilingüisme, principalment com equilibrar l’ús de totes les llengües a les nostres escoles.

L’acte el va obrir Anna Marzà que va fer una reflexió sobre les conseqüències didàctiques d’un enfocament plurilingüe a les nostres aules. Seguidament i per etapes es van fer una sèrie de presentacions el motor de les quals van ser l’ús dels elements innovadors, i l’aplicació del plurilingüisme.

La Fundació Educativa ACI - Col·legi Esclaves SCJ va estar representat en dues de les etapes. Per una banda, l’Equip d’Infantil va estar convidat a participar en la jornada amb una comunicació anomenada "Plurilingüisme mitjançant les aules temàtiques" en van explicar com es treballa a les aules temàtiques en les diferents llengües. A més a més, cada aula està relacionada amb una de les intel·ligències múltiples -segons la teoria de Howard Gardner- mitjançant les quals s’aconsegueix un desenvolupament integral i individual de cadascun dels xiquets i xiquetes. Les nou intel·ligències proposades per Howard Gardner: intrapersonal, interpersonal, naturalista, aspecte-espacial, musical, kinestèsica, lingüística, lògica-matemàtica i religiosa, estan arreplegades en cada espai en concret, encara que algunes d'elles coexisteixen en totes les aules. Cada aula està vehiculada en una de les llengües: anglès, castellà o valencià i així es pot treballar un percentatge equilibrat de les dues llengües cooficials i es va introduint des dels 3 anys un percentatge d’anglès, que es mantindrà en tota l’etapa d’infantil i que s’incrementarà en passar a l’etapa de primària.

Tots els alumnes d’Infantil tenen el mateix nombre de sessions al llarg de la setmana. Per a dur a terme el treball per aules temàtiques, es realitza una roda diària en la qual els alumnes de 3,4 i 5 anys passen per les diferents aules al llarg de la jornada escolar. El treball en equip és molt important en aquesta metodologia i es fomenten hàbits en els alumnes com compartir, tenir cura dels materials, deixar les classes ordenades, i col·laborar en totes les tasques que es desenvolupen a les 7 aules que formen l’etapa. Aquestes aules són: aula de recerca, aula d’art, ludoteca, aula d’anglès, aula de ABN, aula de lectoescriptura, aula de psicomotricitat.

Per altra banda, en l’etapa d’ESO, JuanFra Álvarez va donar a conèixer una activitat innovadora denominada  “Joan Vallsada: Gimcana amb dispositius mòbils, xarxes socials i realitat augmentada pels carrers d'Alcoi. Una manera atractiva d'aprendre, estimar i crear poesia” en la qual es treballen els dispositius mòbils per poder conèixer la pròpia ciutat, així com elements històrics importants sobre esdeveniments o personatges importants. A l’activitat es potencia la utilització del valencià d’una forma lúdica (a més d’expressar-se i compendre’l, també creen textos, locucions verbals i fins i tot escenes de sainets) i permet els alumnes saber localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (internet mobile, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada).

En concret, la JoanVallsADA es va celebrar a l’any 2017 amb motiu del centenari del naixement del poeta alcoià Joan Valls. Traure la poesia al carrer, donar-la a conèixer, valorar-la i estimar-la són les premisses principals d’aquesta activitat .Mitjançant l’activitat els alumnes van poder aprendre a localitzar i coneixer punts importants en la geografia de la ciutat relacionats amb la vida i l’obra del poeta. Aquest activitat està basada en la Barcelonada 2.0 desenvolupada per la xarxa LaceNet del Bages (Catalunya). No és la primera vegada que es du a terme al Col·legi Esclaves una experiència d’aquest tipus. A l’any 2015, va tenir lloc l’ALCOIANADA15 i la posterior edició el 2016 amb l’ALCOIANADA16.

Aquest curs han estat els alumnes de 4t de primària els protagonistes d’una activitat tan innovadora i han aprés sobre el Modernisme a la ciutat d’Alcoi, el passat industrial, el naixement del cinema i fins i tot el centenari del “Círculo Industrial”, un complement perfecte per a treballar un dels projectes que s’han dut a terme aquest curs escolar.