L'alcalde d'Alcoi visita el Col·legi Esclaves per conèixer els resultats de l'investigació "Alcoi Femení Plural"

Toni Francés acompanyat pels regidors de l’equip de govern Aranza de Gracia, Alberto Belda i Carolina Ortiz, han visitat aquest dijous 27 el Col•legi Esclaves SCJ per conèixer aquest projecte sobre la igualtat de gènere.
Aquest curs l'alumnat de 5é de Primària ha realitzat un projecte educatiu interdisciplinar anomenat "50 50". En aquest projecte l'alumnat ha posat en valor l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5, Igualtat de Gènere. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS) són fruit de l'acord aconseguit pels Estats membres de les Nacions Unides i es componen d'una Declaració, 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i 169 metes. Els Estats membres han convingut a tractar d'aconseguir-los per a 2030.

Per portar endavant l'activitat, s'ha treballat mitjançant la metodologia Design for Change que promou el treball amb un procés de cinc fases basat en el Design Thinking (pensament de disseny), utilitzant aquesta metodologia es desenvolupen competències com l'empatia, la creativitat, el treball en equip, el pensament crític i el lideratge compartit.
El fruit final d'aquest projecte ha estat l'investigació sobre els carrers de la ciutat, baix el títol "Alcoi Femení Plural". Aquesta activitat sorgeix arran del video publicat per la Regidoria d'Igualtat amb motiu del Dia de la Dona. En aquest es nombra a un grup de dones alcoianes que han destacat per la seua trajectòria personal i professional, però que malauradament, quasi ninguna d'elles compta amb un carrer a la ciutat.
És per això que l'alumnat amb l'ajuda del professorat ha sectoritzat la ciutat en 4 zones analitzant el nombre de carrers amb noms de persones o personatges importants femenins, masculins i de carrers dedicats a paratges, "filaes" o a noms d'altres pobles de la comarca.
Els resultats d'aquest estudi han demostrat hi ha molts més carrers per a homes que per a dones. El 41,5 % són carrers amb nom dedicat a un home, front a 11.5 % dels carrers que estan dedicats a alguna dona. Alcoi compta amb un nombre de carrers dedicats a pobles de la comarca, filaes, paratges,... d'aproximadament el 47.1 %.

Els carrers són una eina educativa molt important perquè al mateix temps que ens ajuden a trobar el lloc que busquem i poder identificar-lo, també ens conviden a investigar sobre el personatge o el lloc que ens proposen.

L'alumnat de 5é del Col·legi Esclaves SCJ d'Alcoi no ha demanat a les autoritats assistents a la presentació que canvien el nom dels carrers, únicament els han sol·licitat que tinguen aquestes dades presents per a quan necessiten posar nom a nous carrers.

Amb aquests resultats esperen poder ajudar a millorar la nostra ciutat així com reconèixer i posar en valor el paper de les dones en la nostra societat.