El Col•legi Esclaves, un centre educatiu ecoamigable

La Fundació Educativa ACI - Col·legi Esclaves SCJ acull l'exposició STOP al Foc, una iniciativa sorgida de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

La mostra, que arriba al col·legi de la mà de la Direcció del Parc Natural de la Serra de Mariola, pretén sensibilitzar a la comunitat educativa i a tots els alcoians i alcoianes sobre la importància dels valors del bosc mediterrani, la seua riquesa en biodiversitat i les seues funcions vitals per a sustentar la vida del ecosistema. Precisament, apreciar la seua importància permet mostrar major atenció a les conductes de risc que poden provocar un incendi forestal.

Per a això, el muntatge compta amb un recorregut format per 10 panells informatius, al costat d'altres elements expositius tals com un 'photocall', un maletín d'investigació de causes que ajuden a entendre la fortalesa i fragilitat del bosc valencià i les causes dels incendis que el destrueixen.

Es tracta d'un recurs interactiu amb diferents elements que proposen a l'alumnat la seua participació per a ser investigadors i investigadores del bosc amb la finalitat de convertir-se en els 'ulls de la muntanya', tot això, per a evidènciar davant els més xicotets la importància de la col·laboració ciutadana en la detecció dels incendis.

L'exposició està disponible del 3 al 28 de febrer, de 9.30 a 13 hores pel matí i de 16 a 18 h, per la vesprada a l'entrada del col·legi.

Aquesta activitat s'engloba dins del projecte educatiu "Serra de Mariola, tota a floretes" que treballen els alumnes de 3r i 4t d'Educació Primària mitjançant la metodologia Desing for Change.

Aquesta metodologia fomenta: empatia, creativitat, treball en equip, pensament crític i lideratge compartit, empoderant als xiquets a canviar les coses i ser protagonistes del canvi. Aquest projecte pretén donar a conèixer a l'alumnat l'entorn de la Serra de Mariola, la seua bellesa però també els seus problemes, i aprofitant el 25 aniversari del gran incendi que va afectar més de 10000 fanecades de la serra, promoure la prevenció d'incendis forestals, dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 15. Vida en ecosistemes terrestres, que proposa l'ONU. El que es busca és una implicació dels més joves en la defensa del bosc.

Vídeo motivador del projecte 'Serra de Mariola, tota a floretes' fet per alumnes de 3r i 4t de Primària: https://youtu.be/c8AKuRtDiI4

El Col·legi Esclaves, un col·legi "ecoamigable".
Al llarg del curs s'han fet diferents iniciatives per tal de conscienciar a tota la comunitat educativa. Algunes d'elles porten molts anys fent-se al centre i altres s'han incorporat per tal d'ampliar el coneixement de l'alumnat.

El centre es va unir a la iniciativa de Teacher for Future i va participar a totes les activitats que des d'aquesta entitat van proposar per a la Setmana del Clima, coincidint amb la "Cumbre del Clima (COP25)".

El Col·legi Esclaves SCJ porta endavant projectes amb Ecoembes, Ecopilas i European Recycling Plataform per tal de reciclar i fomentar les cuatre erres (reduir, reciclar, reutilitzar i recuperar).

El col·legi compta amb un Hort Escolar que implica la col·laboració en les diferents tasques de tot l'alumnat i que aquest s'està ampliant amb plantes aromàtiques autòctones per tal de donar-les a conèixer, fent l'alumnat tot el procés, des de l'elaboració dels cossiols, fins als panells informatius.

A més, el centre participa en totes les activitats promogudes pel Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcoi, com xerrades, tallers o reforestacions.

Suscribirse a Sindicar